Szlak Kresowych Smaków – projekt współpracy regionalnej

W ramach realizacji projektu w sierpniu 2019 roku przeprowadzono trzy dwudniowe warsztaty kulinarne w trakcie których uczestnicy poznali technikę i narzędzia wykorzystywane w sztuce carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach oraz możliwość ich wykorzystania w dekoracji potraw. W warsztatach wzięło udział 30 osób z obszaru LGD.  Kolejnym działaniem założonym w projekcie była organizacja

dwudniowego wyjazdu studyjnego na teren partnerskiej LGD „Roztocze Tomaszowskie”. W trakcie jego trwania odbyły się warsztaty z przygotowania dań kuchni lokalnej wpisanych na listę produktów tradycyjnych. W ramach projektu wydano publikację będącą przewodnikiem po carvingu połączoną z przepisami na dania opracowane w trakcie przeprowadzonych warsztatów. W warsztatach wykorzystano gadżety promujące projekt tj. narzędzia do carvingu, fartuch, torby na zakupy.  Podjęte działania przyczyniły się do aktywizacji mieszkańców i podniesienia poziomu wiedzy społeczności lokalnej oraz promocji obszaru LGD.

Całkowita wartość projektu: 204 319,08 zł, wkład LGD „Lepsze Jutro”: 95 655,87 zł

Projekt realizowany w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Roztocze Tomaszowskie” oraz Lokalną Grupą Działania „Ziemi Chełmskiej.

pdfPublikacja_z_przepisami_z_projektu_współpracy_Szlak_Kresowych_Smaków.pdf

 

w sali przy długim stole kilka kobiet stoi na stole naczynia kuchenne kobiety gotują
1
w sali przy długim stole kilka kobiet stoi na stole naczynia kuchenne kobiety gotują
w sali przy długim stole na którym leża produkty spożywcze kilka kobiet i mężczyzna jedna z kobiet kroi pozostałe osoby z sobą rozmawiają
2
w sali przy długim stole na którym leża produkty spożywcze kilka kobiet i mężczyzna jedna z kobiet kroi pozostałe osoby z sobą rozmawiają
na stole arbuz wycięty w koszyk w którym są pokrojone owoce obok mała skrzynka z narzędziami służącymi do wycinania w owocach i warzywach
3
na stole arbuz wycięty w koszyk w którym są pokrojone owoce obok mała skrzynka z narzędziami służącymi do wycinania w owocach i warzywach
w sali grupa kobiet przy stole na którym są produkty spożywcze
4
w sali grupa kobiet przy stole na którym są produkty spożywcze
w sali grupa kobiet przy stole na którym są produkty spożywcze
5
w sali grupa kobiet przy stole na którym są produkty spożywcze
grupa ludzi przed wejściem do budynku
6
grupa ludzi przed wejściem do budynku
na białej tacy pokrojone owoce i arbuz wycięty w koszyczek w środku kawałki owoców
7
na białej tacy pokrojone owoce i arbuz wycięty w koszyczek w środku kawałki owoców
na desce okrągłe ciasto z jednym wyciętym kawałkiem obok kulki z melona
8
na desce okrągłe ciasto z jednym wyciętym kawałkiem obok kulki z melona
na kawałku płaskiego drewna dwie połówki dyni w jednej połowie w środku powycinane warzywa na kształt kwiatów w drugiej zielony sos
9
na kawałku płaskiego drewna dwie połówki dyni w jednej połowie w środku powycinane warzywa na kształt kwiatów w drugiej zielony sos